Παθήσεις

Μάθετε τα πάντα για τις παθήσεις των ματιών

Ωχράς κηλίδας


Η ωχρά κηλίδα είναι μια περιοχή του αμφιβληστροειδούς , αποτελείται από περίπου 5% του αμφιβληστροειδή και είναι υπεύθυνη για περίπου το 35% του οπτικού πεδίου. Το υπόλοιπο 65% (το περιφερειακό πεδίο) δεν επηρεάζεται από την ασθένεια. Όταν δεν λειτουργεί σωστά η κεντρική όραση είναι θολή.  Η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας δυσχεραίνει τόσο την κοντινή όσο και την μακρινή όραση. Ασθενείς άνω των 50 ετών, μπορεί να εμφανίζουν τα πρώτα σημάδια της νόσου. Οι παράγοντες που την επιταχύνουν, όπως το κάπνισμα, η υψηλή χοληστερόλη και ο τρόπος ζωής.

Συμπτώματα

  • Οπτική οξύτητα μειώνεται δραστικά
  • Θολή όραση
  • Κεντρικό σκότωμα (σκιές ή λείπουν περιοχές της όρασης).
  • Παραμορφωμένη όραση. Ένα πλέγμα από ευθείες γραμμές κυματιστές εμφανίζεται και τμήμα του δικτύου μπορεί να εμφανιστεί κενό.
  • Drusen Μελαγχρωστικές αλλαγές Αντιεξιδρωματικές αλλαγές
  • Αιμορραγία στο μάτι, σκληρά εξιδρώματα, υπαμφιβληστροειδική / υπο-RPE / intraretinal υγρό
  • Ατροφία
  • Υπάρχει μια απώλεια της ευαισθησίας αντίθεσης, έτσι ώστε τα περιγράμματα, σκιές, και το όραμα χρώμα είναι λιγότερο έντονο.

Παρόμοια συμπτώματα με μια πολύ διαφορετική αιτιολογία και διαφορετική αντιμετώπιση μπορεί να προκληθεί από Epiretinal μεμβράνη ή pucker της ωχράς κηλίδας ή διαρροή αιμοφόρων αγγεία στο μάτι.

Διάγνωση

Η διάγνωση συνήθως γίνεται μέσω μίας οφθαλμολογικής εξέτασης η οποία πραγματοποιείται από έναν εξειδικευμένο οφθαλμίατρο:

•    Amsler grid.

•    Βυθοσκόπηση

•    Εξέταση με οπτική τομογραφία συνοχής  (OCT) στην περιοχή της ωχράς

•    Φλουοροαγγειογραφία

  •    Συμπληρώματα διατροφής
  •    Laser
  •    Φωτοδυναμική θεραπεία
  •    Θεραπεία ANTI–VEGF
  •    Ενδουαλοειδικές (Αντιαγγειογενετικοί παράγοντες Lucentis, Eylea)

Μορφές της ΗΕΩ

•H «ξηρή» (ατροφική)

•H «υγρή» (νεοαγγειακή)

Τροφές ασπίδα στην ωχρά κηλίδα

Μια διατροφή πλούσια σε φυλλώδη λαχανικά, ξηρούς καρπούς, ψάρι, αλλά φτωχή σε αμυλώδεις υδατάνθρακες, βοηθάει στο να περιορίσουμε δραστικά τον κίνδυνο να εκδηλωθεί εκφυλισμός ωχράς κηλίδας. Οι θρεπτικές ουσίες που συσχετίστηκαν με τον μικρότερο κίνδυνο για τον εκφυλισμό της ωχράς κηλίδας είναι: οι βιταμίνες C και Ε, ο ψευδάργυρος, η λουτεΐνη και τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Το β-καροτένιο, συστατικό που συχνά συνδέεται με την υγεία των ματιών, δεν συσχετίστηκε στην παρούσα μελέτη με μικρότερο κίνδυνο για εμφάνιση εκφυλισμού της ωχράς κηλίδας. Στις διατροφικές πηγές της λουτεΐνης και της ζεαξανθίνης συμπεριλαμβάνονται τα αυγά, το λάχανο, το σπανάκι, το μαρούλι, το μπρόκολο, τα κολοκύθια, ο αρακάς και τα λαχανάκια Βρυξελλών. Οι επιστήμονες δεν είναι ακόμη βέβαιοι για το τι προκαλεί τον εκφυλισμό της ωχράς κηλίδας, αλλά στους παράγοντες κινδύνου συμπεριλαμβάνουν τη γήρανση, το κάπνισμα ,το οικογενειακό ιστορικό και την παχυσαρκία. Σημειώνεται ότι οι γυναίκες διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο.