Select Page
vision 1

Κερατόκωνος

ofthalmologiki monada ioannina laserlens keratokonos

Ο Κερατοειδής είναι το πρόσθιο διαφανές τμήμα του οφθαλμού. Ως διαφανής ιστός που είναι μπορούμε να βλέπουμε καθαρά μέσα από αυτόν. Έχει τη μεγαλύτερη διαθλαστική δύναμη από όλα τα μέσα του οφθαλμού. Είναι μια σταδιακή, βραδέως εξελισσόμενη νόσος, ενδέχεται να επιδεινώνεται επί σειρά ετών και σταματά περίπου στα 40 χρόνια της ζωής και εμφανίζεται περίπου σε έναν 1 ανά 2000 ανθρώπους. Χαρακτηρίζεται από σταδιακή λέπτυνση του κερατοειδή, με συνέπεια αυτός να παραμορφώνεται προς τα εμπρός και να παίρνει το σχήμα κώνου.

Ως αποτέλεσμα αυτής της παραμόρφωσης αναπτύσσεται αστιγματισμός κυρίως και μυωπία και η όραση ελαττώνεται κατά πολύ. Η κατάσταση αυτή αρχίζει τυπικά κατά την εφηβεία ή λίγο αργότερα και έχει μια εξελικτική πορεία που διαφέρει ανάμεσα στους δύο οφθαλμούς αλλά και από ασθενή σε ασθενή. Η αρχική αντιμετώπιση γίνεται με γυαλιά που διορθώνουν τον αστιγματισμό και την μυωπία ή με σκληρούς φακούς επαφής.

Αίτια

Τα αίτια που προκαλούν τον κερατόκωνο δεν είναι γνωστά. Θεωρείται γενικά κληρονομική ασθένεια και ενοχοποιούνται για την εμφάνισή της πολλοί παράγοντες, αλλεργίες με το τρίψιμο των ματιών και κυρίως ανωμαλίες της δόσης των διαφόρων τμημάτων του κερατοειδούς.

Συμπτώματα και Χαρακτηριστικά

  • Στα πρώτα στάδια της νόσου, προκαλεί ελαφρά θολή όραση
  • Ευαισθησία στο έντονο φως
  • Δυσκολία στην οδήγηση κατά τη διάρκεια τη νύχτας
  • Ανωμαλίες, αστιγματισμός μη διορθούμενος με γυαλιά
  • Μονόφθαλμη διπλωπία
  • Οφθαλμικός αλγμός
  • Ερεθισμός των ματιών, τρίψιμο των ματιών

Διάγνωση

Διάγνωση & Διαγνωστικές εξετάσεις

Η διάγνωση συνήθως γίνεται μέσω μιας οφθαλμολογικής εξέτασης η οποία πραγματοποιείται από έναν εξειδικευμένο οφθαλμίατρο. Tα κλινικά συμπτώματα είναι συχνά αρκετά για να υποψιαστούμε την ύπαρξη κερατόκωνου:

• Σκιασκοπία: δείχνει ανωμαλίες ψαλιδοειδείς αντανάκλασης.

• Άμεση οφθαλμοσκόπηση: δείχνει μια αντανάκλαση , (Redreflex).

• Κερατομετρία υψηλά: (Κς ήπιος <48 D, μέτριος 48-54 D, σοβαρός κερατόκωνος >54 D)

Η διάγνωση, όμως, επαληθεύεται εύκολα σήμερα με την ανάλυση της καμπυλότητας της πρόσθιας επιφάνειας του κερατοειδούς με υπολογιστική τοπογραφία που καταδεικνύει την ανωμαλία στην επιφάνεια του οφθαλμού. Τα νεότερα συστήματα τοπογραφίας μπορούν να ελέγξουν ταυτόχρονα και την καμπυλότητα της οπίσθιας επιφάνειας του κερατοειδούς της οποίας οι ανωμαλίες φαίνεται ότι προηγούνται της πρόσθιας επιφάνειας. Ταυτόχρονα με την ίδια εξέταση μπορούμε να ελέγξουμε με μεγάλη ακρίβεια το πάχος του κερατοειδή σε κάθε του σημείο. Το πάχος του κερατοειδούς είναι ένα μέγεθος θεμελιώδους σημασίας για την θεραπευτική μας παρέμβαση.

Η επανάληψη της εξέτασης σε τακτά διαστήματα είναι απαραίτητη για να ελέγξουμε αντικειμενικά την σταθερότητα ή την επιδείνωση της κατάστασης . Αυτή η εξέταση θα πρέπει να επαναλαμβάνεται συνήθως κάθε 4 -12 μήνες ανάλογα με την ηλικία του ασθενούς.

Θεραπεία

Η Θεραπεία του κερατόκωνου. Στα αρχικά στάδια του, ο κερατόκωνος είναι ουσιαστικά ήπιος αστιγματισμός, μπορεί να αντιμετωπιστεί με παραπλήσιους τρόπους, όπως:

Φακούς επαφής (RGP ή GP) ή γυαλιά οράσεως μπορεί να χρησιμοποιηθούν για να διορθώσουν την ήπια μυωπία και αστιγματισμό που προκαλούνται από τον κερατόκωνο σε πρωταρχικό στάδιο, εντούτοις σε κάποιο βαθμό ένας άκαμπτος αεροδιαπερατός (RGP) φακός επαφής θα διορθώσει την κερατοκωνική όραση καλύτερα.

Άκαμπτοι αεροδιαπερατoi φακοί επαφής (RGP ή GP) μπορούν να διορθώσουν την όραση καθώς ο κερατόκωνος εξελίσσεται. Το άκαμπτο υλικό του φακού του επιτρέπει να ασκήσει πίεση στο κερατοειδή, αντικαθιστώντας το ανώμαλο σχήμα του κερατοειδή με μια ομαλή, ομοιόμορφη διαθλαστική επιφάνεια για τη βελτίωση της όρασης

  • Crosslinking κερατοειδούς (CXL) ή αλλιώς μέθοδος διασύνδεσης του κολλαγόνου είναι μια από τις πιο αποτελεσματικές μέθοδους για την θεραπεία του κερατοκώνου. Με την μέθοδο αυτή προσπαθούμε να επέμβουμε στο κολλαγόνο του κερατοειδούς με την χρήση βιταμίνης ριβιφλαβίνης Β2 αλλά και με κατάλληλη χρήση φωτός συγκεκριμένου μήκους κύματος ,UV – A, με σκοπό να επηρεάσουμε τις ελαστικές ιδιοκτήτες του κερατοειδή, έτσι ώστε να πάψει να είναι χαλαρός όπως είναι στην περίπτωση όπου πάσχει από κερατόκωνο, να σκληρύνει.
  • Ενδοκερατικοί δακτύλιοι. Απόλυτα επιτυχής, σε ποσοστό που ξεπερνά το 95%, είναι η αντιμετώπιση του κερατόκωνου με τους νέους ενδοκερατικούς δακτυλίους kerarings Η εμφύτευση τους, σε συνδυασμό με τη θεραπεία διασύνδεσης κολλαγόνου (crosslinking), μειώνει σημαντικά το ποσοστών των ασθενών με κερατόκωνο Οι ενδοκερατικοί δακτύλιοι Kerarings είναι βιοτεχνολογικό προϊόν και εμφυτεύονται στο στρώμα του κερατοειδή, ομαλοποιούν την πρόσθια επιφάνεια του κερατοειδούς και μειώνουν το διαθλαστικό σφάλμα που οφείλεται στον κερατόκωνο και άλλες εκτατικές διαταραχές του κερατοειδή «Σε αντίθεση με άλλα κερατοειδικά ενθέματα, οι keraring έχουν σχεδιαστεί ειδικά για τη θεραπεία της κερατοειδικής εκτασίας, προσδίδοντας καλύτερη εξομάλυνση της επιφάνειας του κερατοειδή». Επιπλέον, στόχος των ενδοκερατικών δακτυλίων είναι να διορθώσουν τον ανώμαλο αστιγματισμό. Τα υπόλοιπα διαθλαστικά σφάλματα μετά την ένθεση των Keraring συνήθως μπορούν να διορθωθούν με διορθωτικά γυαλιά ή φακούς επαφής.
  • Χειρουργική Μεταμοσχεύσεων κερατοειδούς, είναι απαραίτητη σε πολύ προχωρημένο στάδιο κερατόκωνο λόγω ουλοποίησης, εκτεταμένης λέπτυνσης ή δυσανεξίας φακών επαφής. Η μεταμόσχευση του κερατοειδή αποτελεί την τελευταία μας επιλογή στη θεραπεία του κερατόκωνου. Οι μεταμοσχεύσεις αυτές έχουν ιδιαίτερη επιτυχία 92-95% για άτομα ηλικίας 20-35 ετών Η αντικατάσταση του κεντρικού τμήματος του κερατοειδούς από μόσχευμα υγιούς δότη λέγεται κερατοπλαστική ή μεταμόσχευση κερατοειδούς. Ανάλογα με το αν μεταμοσχεύεται όλο το κεντρικό τμήμα ή μόνο το στρώμα του κερατοειδούς που νοσεί η επέμβαση λέγεται διαμπερής ή μερικού πάχους κερατοπλαστική.