Ραγοειδίτιδα
Ο ραγοειδής χιτώνας είναι μια ενάγγεια, ινώδης στοιβάδα που προστατεύει το μάτι και είναι εξαιρετικά σημαντική για την θρέψη και την ανταλλαγή αερίων. Αποτελείται από τρία μέρη: Την ίριδα, το ακτινωτό σώμα και τον χοριοειδή χιτώνα. Όταν κάποιο από τα μέρη του ραγοειδούς χιτώνα φλεγμένεται, η κατάσταση αυτή αποκαλείται ραγοειδίτιδα.
Υπάρχουν τρεις τύποι ραγοειδίτιδας που προσβάλουν τρία διαφορετικά μέρη του ραγοειδούς χιτώνα.
Τύποι Ραγοειδίτιδας
Πρόσθια Ραγοειδίτιδα
Πρόκειται για την συνηθέστερη μορφήραγοειδίτιδας (40-70% των περιπτώσεων). Προσβάλει την ίριδα και τον περιβάλλοντα ιστό της, γνωστό ως ακτινωτό σώμα. Η πρόσθια ραγοειδίτιδα αποκαλείται ενίοτε ιρίτιδα από την ίριδα, που είναι τμήμα του ραγοειδούς χιτώνα και συνήθως προσβάλλεται σε αυτόν τον τύπο της νόσου.
Διάμεση Ραγοειδίτιδα
Πρόκειται για άλλο τύπο ραγοειδίτιδας που προσβάλει την περιοχή ακριβώς πίσω από το ακτινωτό σώμα (pars plana) καθώς και το πλέον προβεβλημένο άκρο του αμφιβληστροειδούς. Είναι ο πιο σπάνιος τύπος ραγοειδίτιδας.
Οπίσθια Ραγοειδίτιδα
Σπάνια μορφή της νόσου που προσβάλει το πίσω μέρος του ματιού, τον χοριοειδή χιτώνα και δύναται να επηρεάσει τον αμφιβληστροειδή και/ή το οπτικό νεύρο. Αυτή η μορφή αντιμετωπίζεται δυσκολότερα από όλες και συχνά συνδέεται με προοδευτική απώλεια της όρασης.
Αίτια
Στις περισσότερες περιπτώσεις δεν υπάρχει προφανές υποκείμενο αίτιο της ραγοειδίτιδας. Πρόκειται για κατάσταση που συνδέεται με ευρύ φάσμα ασθενειών και συνδρόμων και ενδέχεται να προκληθεί και ως αποτέλεσμα της φυσικής απόκρισης του σώματός μας στις λοιμώξεις.
H ραγοειδίτιδα έχει πολλές αιτίες:
- Ιός (π.χ. έρπης, ζωστήρας, ανεμευλογιά κ.α.)
- Μύκητας (π.χ. ιστοπλάσμωση)
- Παράσιτο (π.χ. τοξοπλάσμωση)
- Συστηματική πάθηση ( π.χ. αρθρίτιδα, παθήσεις κολλαγόνου, σαρκοείδωση κ.α.)
- Τραύμα
Συμπτώματα
Η ραγοειδίτιδα δύναται να εμφανιστεί ξαφνικά, με ερεθισμό του ματιού (κοκκίνισμα) και πόνο, ή σταδιακά με ήπιο πόνο ή ερυθρότητα σε συνδυασμό με βαθμιαία θόλωση της όρασης. Τα συμπτώματα της ραγοειδίτιδας ενδέχεται να περιλαμβάνουν:
- Φωτοευαισθησία
- Θολότητα όρασης
- Πόνο στο μάτι
- Ερυθρότητα
- Μαύρες κηλίδες
- Βασικές εξετάσεις για όλες τις ραγοειδίτιδες
Γενική αίματος, ΤΚΕ, CRP, ηλεκτροφόρηση ορού, διαφορικό-BB, Ηπατικά ένζυμα και έλεγχο της νεφρικής λειτουργίας, ACE Ακτινογραφία θώρακος HLA-B 27, B-17 στη πρόσθια ραγοειδίτιδα Τοξοπλάσμωση, νόσο του Lyme, σύφιλη (Treponemapallidum).